keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Hetkessä: Billy Elliot - musikaali

Muistan edelleenkin Billy Elliot elokuvan, jonka näin vuonna 2000. Elokuva teki minuun vaikutuksen ja jäi mieleeni pitkäksi aikaa. Ostin myös elokuvan soundtrackin. Ja muistan ajatelleeni, että jos joskus saan pojan, olisi kiva jos hän alkaisi harrastaa tanssia. Nyt on kaksi poikaa eikä kumpikaan tanssi. Esikoinen kävi breakdancessa puoli vuotta ja olisi varmasti jatkanut sitä, jos tanssikoulu olisi jatkanut toimintaa tässä lähellä. Harrastus kuitenkin loppui siihen, että tanssikoulu muutti kauemmaksi eikä täällä päin ole breikkiä ollut tarjolla muualla.

Viime keväänä näin mainoksen Billy Elliot-musikaalista ja heti päätin, että haluan nähdä tämän musikaalin. Sain seurakseni ystäväni ja viime lauantaina kävimme katsomassa esityksen Peacock-teatterissa.

Musikaali perustuu elokuvan tarinaan. Tarina kertoo pojasta, joka tanssin keinoin murtautuu pois kotipaikkansa ahdistavasta ilmapiiristä. Tarina sijoittuu 1980-luvun brittiläiseen kaivoskaupunkiin, jossa kaivoslaiset taistelevat lakkoilemalla Margaret Thatcherin politiikkaa vastaan.

Esitys oli hieno. Taidokkaat näyttelijänsuoritukset, hyvää musiikkia ja kaunista tanssia. Pidin paljon. Myös lapsinäyttelijät vetivät hyvin roolinsa. Billy Elliot tarjosi myös liikuttavia hetkiä ja ainakin minä tarvitsin nenäliinaa. Esitys oli oikein mukava elämys tähän harmaaseen marraskuuhun.

Yksi asia minua ihmetytti ja vähän myös häiritsi. Katsomossa oli aika paljon myös lapsia. Pieniä lapsia. Musikaalin ikäraja on 10-vuotta. Meidän edessämme istui äiti kolmen pojan kanssa, joista kukaan ei ollut 10-vuotias, pienin oli arviolta 4-vuotias. Esitys ei millään tavoin ole suunnattu noin pienille. Se on pitkä (2 h 45 min väliajan kanssa), siinä on kiroilua, panokeskustelu ja myös tappelua ja kovia ääniä. Saman aikaisesti pääkaupunkiseudulla menee paljon hyviä lastenteatteriesityksiä, miksi tuoda lapsi katsomaan Billy Elliotia, joka ei ole lastenmusikaali? Sillä nämä pienet sitten häiritsevät muiden musikaalielämystä. Hokevat vanhemmilleen, "milloin tämä loppuu", "kestääkö tämä vielä pitkään", "en jaksa enää", he seisovat tuoleilla (ja näin estävät takana olevaa näkemästä esitystä), vääntyilevät ja kääntyilevät. Myös Billy Elliotin ohjaaja sanoo: Musikaalia ei ole tarkoitettu lapsille. Olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan.

Billy Elliot menee vain tämän syyskauden ajan Peacockissa. En ole seurannut onko lisänäytöksiä keväälle tulossa myyntiin. Jos lippuja on vielä jäljellä, suosittelut!

6 kommenttia:

 1. Olen selvästikin jäänyt jostain paitsi kun Billy Elliot on jäänyt kokematta.

  Minulla on sinulle tunnustus ja haaste blogissani. Poikkea kylään =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Billy Elliot on ollut elämys, sekä leffana että musikaalina. Kertomus uskalluksesta. Rohkeudesta hypätä tutusta tuntemattomaan. Sille tielle, mitä rakastaa.

   Täytyy käydä kurkkaamassa blogiasi, kiitos jo valmiiksi tunnustuksesta ja haasteesta.

   Poista
 2. Olisi kyllä kivaa käydä katsomassa. En ole nähnyt kuin leffan ja mies kyllä Lontoossa musikaalin käynyt katsastamassa. Tarinakin on niin kiva. :)

  Mukavaa viikonloppua Heli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että Billy Elliotin tarina on kiva. Harva leffa jää samalla tavoin mieleen kuin tuo minulle jäi.

   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 3. Esikoiseni synttäritoiveena oli musikaalilippu ja hyvä väliaikatarjoilu. Minusta ihan käsittämättömän hyvä toive 11-vuotiaalta!

  Tällä hetkellä Helsingissä ei taida pyöriä muuta musikaalia kuin Billy Elliot. Olen jo pitkään ollut aikeissa ostaa liput siihen, mutta olen aina unohtanut asian. Nyt aloin miettimään, että onkohan tuo sopiva 11-vuotiaallekaan? Mitäs tuumit Heli, veisitkö oman esikoisesi katsomaan tuota?

  Leffa on minusta ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, mikä synttäritoive! Esikoiseni voisin viedä katsomaan tuon musikaalin. Minusta ikäraja 10 v on passeli.

   Leffa oli ihana ja niin oli myös tämä musikaali.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!